Русская версия Letuviška versija English version Pagrindinis puslapis Žemelapis Parašiti laiška Apie sveteine   Nuorodos  WEB  

Kavos paruošimas

Kavos gėrimo paruošimas.

Kavos paruošimas – tai visas menas, kurį Jums dabar teks įvaldyti.

Užvirimo metu prasideda ekstragavimo procesas – ištraukimas iš kavos jos tirpių komponentų. Iškylantys garo burbuliukai su savimi neša dalį aromato. Taip dalis aromato išgaruoja.


Paruošti kavą galima įvairiai.
O skonis ir aromatas priklauso nuo trijų elementų :

Plačiau.

Skrudinimas

Skrudinimas – vienas iš pagrindinių etapų norint išgauti gerą kavą. Skrudinant žalios kavos pupelės padidėja savo apimtimi du kartus ir keičia spalvą iš žalios į rudą. Bet svarbiausia, kad keičiasi cheminė sudėtis.
Skrudinimo metu formuojasi daug aromatinių junginių, o kofeinas pavirsta kofeonu.
Priklausomai nuo to, ko siekia skrudintojas, parenkamas optimaliausias skrudinimo režimas.
Europietiškoje kavos tradicijoje, stipriai apskrudinta kava naudojama ruošiant ekspresso kavą. Lengvo skrudinimo pupelės naudojamos kavos virimui kavavirėse lašeliniu būdu.

Malimas

Apkepintos pupelės malamos kavamalėmis. Priklausomai nuo to kaip ketinate ruošti kavą, pasirenkamas rupumas. Pats rupiausias malimas naudojamas kavai ruošti kavavirėse su filtru. Vidutinis rupumas skirtas ekspresso kavavirėms. Pats smulkiausias rupumas "dulkės" – naudojamas "turkiškai" kavai.
Malta kava gana greitai praranda skonį ir aromatą, todėl rekomenduojama malti pupeles prieš pat gėrimo ruošimą.

Kavos ruošimo būdai.

Kava rytietiškai (turkiška kava).
Ruošiama konuso formos inde, vadinamojoj džezvėj. Dažnai panaudojami prieskoniai - kardamonas, cinamonas ir kt. Kaip paruošti kavą džezvėj, smulkiai aprašyta kitame puslapyje.

Ekspresso.
Paruošiama naudojant specialią ekspresso kavavirę, kurioje per stipriai skrudintą, maltą kavą su spaudimu paduodamas garo pavidalo mišinys siekiantis 98 C temperatūrą. Gaunama labai aromatinga kava su tiršta putele.
Ekspresso kavoje mažiau kofeino, negu rytietišku būdu paruoštoje kavoje, bet užtat ryškesnis skonis.

Kava per filtrą.
Labai paprastas būdas, kai kada vadinamas amerikietišku, nes amerikiečiams nesvarbu skonis ir aromatas, svarbu, kad veiktų smegenis. Dauguma naminių kavavirių dirba tokiu principu: karštas vanduo varva į įlają, kurioje yra malta kava.

Kava užplikyta puodelyje.
Tai ne kava!
Bet jei jau nėra aparato, sumalam stambiau šviežiai pakepintas, labai juodas pupeles.
Puodelį būtinai uždengiam lėkštute.
Kai kuriems mėgėjams patinka…


Сайт управляется системой uCoz